100% smrekovi peleti brez lubja - razred A1

Cena: 4,40€/15 kg vreča (DDV vključen)

Prednosti kurjenja z lesnimi peleti

Od vključno sezone 2017/2018 ne izvajamo dostave peletov. Možen je le še osebni prevzem!

Peleti so narejeni iz suhega lesnega odpada, ki nastane pri izdelavi lesnih izdelkov, in hlodovine slabše kakovosti. Proces izdelave obsega mletja lesa v lesne sekance, sušenje le-teh, ter na koncu stiskanje suhega prahu v pelete. Proces poteka brez kemičnih dodatkov in lepil, zato so peleti naravno in ekološko kurivo.

Peleti morajo biti skladiščeni v suhem prostoru

Lesni peleti so standardizirane velikosti (premer 6 mm, dolžina do 2 cm) in vsebujejo manj kot 8% vlage. Taka sestava jim omogoča uporabo v avtomatiziranih kotlih, ki prek polža avtomatsko dozirajo gorivo v kotel. Tak sistem omogoča mnogo boljše udobje kot pri kurjenju na polena. Pri kakovostnih peletih po izgorevanju ostane manj kot 0.5% pepela, kar pomeni, da je peč potrebno čistiti le vsakih nekaj tednov.

smrekovi-peleti

Peleti so običajno pakirani v 15 kg vreče

Peleti so zelo primeren nadomestek za kurilo olje, saj imajo nevtralen CO2 odtis, so lokalnega izvora, omogočajo podobno stopnjo avtomatizacije, hkrati pa lahko prihranimo pri stroških ogrevanja tudi do 60%. Dva kilograma peletov imata približno enako kurilno vrednost kot liter kurilnega olja.

Peleti so tudi odlična alternativa polenom, saj ima tona peletov primerljivo kurilno vrednost kot dva kubična metra kakovostnih drv, za njihovo skladiščenje pa potrebujemo približno tretjino prostora, hkrati pa peleti omogočajo večje udobje, saj je celoten proces avtomatiziran.