Peleti so RAZPRODANI

Kaj s pepelom?

Čeprav je ostanek pepela pri ogrevanju na pelete precej manjši, kot pri kurjenju na drva, se čez zimo vseeno nabere kar nekaj pepela. Veliko ljudi se sprašuje, kaj lahko s tem pepelom storijo, zato smo se odločili pripraviti članek na to temo. Ker so peleti izdelani iz čistega lesa brez raznih primesi, se lahko pepel iz peletov uporablja na enak način kot pepel, ki nastane pri izgorevanju drv.

Vrtnarjenje
Vrtnarjenje spada med zelo priljubjene hobije v Sloveniji in le redkokatera hiša nima vsaj male zaplate zelenjavnega vrta ali vsaj nekaj cvetličnih lončkov. Da je pepel izredno koristen pri gojenju rastlin, so vedeli že pred davnimi časi in enake metode lahko uporabimo še danes.

Pepel znižuje kislost zemlje, hkrati pa jo obogati s kalijem, ki je ena izmed ključnih hranilnih snovi za rastline. Pepel lahko primešamo kompostu ali pa ga preprosto potresemo po vrtu. Strokovnjaki priporočajo, da s pepelom ne pretiravamo, saj lahko to povzroči preveliko bazičnost tal. Še posebej moramo biti pozorni pri rastlinah, ki imajo rade kisla tla, kot so borovnice.

Plast pepela v kompost dodamo na približno vsakih 15 cm organskih odpadkov. Med razkrajanjem organskih odpadkov se bo pepel sam od sebe lepo vmešal v kompost. Če se odločimo za dodajanje pepela direktno v zemljo, je priporočljivo to storiti jeseni ali pozimi in nato zemljo prelopatiti.

Znebite se neprijetnih vonjav
Pepel je učinkovit tudi pri zmanjševanju neprijetnih vonjav pri razkrajanju organskih snovi. V velikih obratih za predelavo organskih odpadkov ga uporabljajo kot sredstvo za preprečevanje širitve smradu po okolici, v gospodinjstvu pa ga lahko uporabimo v posodah za bioodpadke ter v mačjem stranšiču. Vse, kar moramo storiti, je da potresemo manjšo plast pepela po vrhu organskih odpadkov.

Znabite se škodljivcev
Pepel uspešno odganja žuželke in škodljivce, kot so mravlje. Če pepel potresete po mravljišču, se bodo mravlje prisiljene preseliti drugam. S pepelom lahko tudi zaščitite svoje rastline na vrtu ali cvetličnih lončkih.

Kot vidite, pepel ni odpadek, ampak ga lahko koristno uporabimo v gospodinjstvu. Če so vam bili nasveti všeč, vas vabimo, da nam sledite na Facebooku, kjer bomo z vami delili še več nasvetov. Tam lahko z nami tudi delite vaše nasvete, kaj narediti s pepelom.

vrtnarjenje

Pepel je uporaben pri vrtnarjenju